RÄDISOR I TRÄDGÅREN! SVÅRHET: LÄTT! Du smakar kärleken!

Egna grönsaker i trädgården är hippt, lärorikt och dessutom hälsosamt. Men om du vill hålla det enkelt måste du välja rätt grönsaker! Utrymme och läge är också viktigt. Själv har jag alltid haft en liten yta i trädgården för frukt och grönt. Men det var särskilt en besvikelse med grönsaker! För mycket jobb, ohyra, ingen mer överblick, orkar inte hänga med längre. Lösningen är upphöjda papperskorgar och enkla grönsaker! En lättsam grönsaksträdgård, så till exempel med ……

† Rädisa!
Det fina med rädisor är att du kan skörda dem bara några veckor efter sådd; de gror och växer snabbt.
Hemodlade rädisor är mycket godare, krispigare, men framför allt kryddigare än de från affären. Läckert i blandade sallader, på en ostmacka eller på språng.

Släng inte rädisbladen!
De är näringsrika och ger en pepprig smak till sallader men kan användas i soppa eller grytor istället för spenat eller vattenkrasse till exempel. Låt rädisor ligga i iskallt vatten först, då blir de ultra krispiga. Förutom de välkända rödrosa runda knölarna har vi sett allt fler sorter de senaste åren. Rund eller långsträckt, vit, gul eller lila!

DEN VITA RÄDISAN!
Vackert vitt, lätt och läckert!
Hailstone dök upp på marknaden för första gången 1908. Det speciella med denna växt är att den ger snövita rädisor. Smaken är lika speciell som knölarna, härligt knaprig, milt söt och lätt pepprig. Hagelsten är en av de bättre smakande rädisor.

sådd rädisor | Gör en sårad i jorden 0,5 till 1 cm djup och strö ett frö var 5:e cm. Håll ett ömsesidigt avstånd mellan såraderna på 8 cm. Stäng fröraden och vattna försiktigt. Efter 5 till 7 dagar gror fröna redan och plantorna dyker upp ovanför marken. Så fort rädisaplantorna är 1 cm höga kan de gallras till 8 cm. Inte tjockare, för då kommer knölarna att förbli små på grund av brist på tillräckligt ljus.

Växande rädisa | Att odla rädisor går snabbt och enkelt. På sommaren är tiden från sådd till skörd endast 25 till 30 dagar. Rädisor växer bra i köksträdgården, men passar även bra att odla i krukor och blomlådor.

Att hålla jorden jämnt fuktig är viktigt när man odlar rädisor för att förhindra spruckna knölar, särskilt under torra perioder. I varma perioder sås rädisor bäst på en svalare plats för att förhindra att plantorna slår över. Topparna på rädiseknölarna växer över marken. När toppen av dessa knölar är ca 1 cm höga kan de skördas. Ta bort bladen efter skörd för att förlänga rädisornas hållbarhet.

VAD DU INTE VET OM RÄDISAN:
Rädisa har odlats så tidigt som 2000 f.Kr.
I Nederländerna introduceras vi för rädisor för första gången omkring 1550.
Rädisor gillar inte färsk gödsel.
Rädisor vill inte växa på samma plats två gånger.
Kokt rädisa har en mild blomkålssmak.
Du kan också äta rädisbladen.
Rädisbladet är till och med friskare än knölen.
Rädisa är också gott när man doppar den i choklad

Egna grönsaker i trädgården är hippt, lärorikt och dessutom hälsosamt. Men om du vill hålla det enkelt måste du välja rätt grönsaker! Utrymme och läge är också viktigt. Själv har jag alltid haft en liten yta i trädgården för frukt och grönt. Men det var särskilt en besvikelse med grönsaker! För mycket jobb, ohyra, ingen…

Egna grönsaker i trädgården är hippt, lärorikt och dessutom hälsosamt. Men om du vill hålla det enkelt måste du välja rätt grönsaker! Utrymme och läge är också viktigt. Själv har jag alltid haft en liten yta i trädgården för frukt och grönt. Men det var särskilt en besvikelse med grönsaker! För mycket jobb, ohyra, ingen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *