BLYTRÄD LÖSNINGEN!

Fint stort träd borta! Många buskar borta!

Och ja, då tittar man plötsligt ut i affärslokalen. Det här är inte den utsikt jag föredrar! Kanske har detta hänt dig också? Nu har vi nästan alla att göra med grannar och det är ofta inga problem att se dem, men för mycket insyn, fula lador eller kommersiella byggnader etc. gör oss inte särskilt glada! Genom att plantera espalier på rätt plats kan vi ofta lösa detta problem.

BLYTRÄD LÖSNINGEN!
Detta var lösningen för mig också. Genom att plantera 3 vackra espalier Platanus orientalis ‘Minaret’ har jag nu mycket mindre utsikt över affärslokalerna bakom mig. Med köpet av ett gammalt hönshus och skapandet av en vacker ny körning är det helt njutbart igen!

espalier

Upphöjda träd ger avskildhet utan att ta mycket plats. De är de gröna förlängningarna av ett staket eller häck. Förutom avskildhet och skydd ger espalierer också struktur till trädgården. Genom att placera flera träd (höga eller låga) bredvid varandra fungerar de som en skärm. Träden kan till exempel användas som en separation från grannarna, eller till exempel mot vy uppifrån (lövet börjar oftast högt). Genom att fundera noga över espaliernas placering kan du själv bestämma var du har utsikt och var du inte har det. Den mest kända typen av espalier är Linde, espalier. Förr planterades dessa ofta framför gårdar för att ge skugga på sommaren. På vintern skiner det välkomna solljuset genom de bladlösa träden. Idag är integritet den vanligaste orsaken till att man planterar espalier. Men espalier kan ändå vara trevliga som en skärm mot den ljusa vår- eller sommarsolen istället för solskydd. Men också de vackra långa linjerna, karaktäristiska, lantliga och stilrena framtoningen ger ett tydligt mervärde till ett hus eller trädgård.

Typer av espalier

Utbudet av trädslag som brukade leda har ökat enormt. Lövfällande arter som platan, mullbär, lönn, prydnadspäron eller äpple, sötgummi och bok. Och vintergröna arter som körsbärslagrbær, glansmispel eller idegran.

Fint stort träd borta! Många buskar borta! Och ja, då tittar man plötsligt ut i affärslokalen. Det här är inte den utsikt jag föredrar! Kanske har detta hänt dig också? Nu har vi nästan alla att göra med grannar och det är ofta inga problem att se dem, men för mycket insyn, fula lador eller…

Fint stort träd borta! Många buskar borta! Och ja, då tittar man plötsligt ut i affärslokalen. Det här är inte den utsikt jag föredrar! Kanske har detta hänt dig också? Nu har vi nästan alla att göra med grannar och det är ofta inga problem att se dem, men för mycket insyn, fula lador eller…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *